• Some of the links on this forum allow SMF, at no cost to you, to earn a small commission when you click through and make a purchase. Let me know if you have any questions about this.

Smokin Tex/It accessories compatibility

marriedman

Newbie
15
3
Joined Sep 3, 2019
I mentioned in my intro post that I lucked into a Smokin Tex 1400 this past weekend. I just ordered a wood box and it should be here Saturday. While I was looking around for best prices, I noticed that Smokin-It accessories look to be identical but a little bit cheaper.

I scour eBay, Craigslist, and FB Marketplace frequently. If I were to see some Smoking It stuff, would it be compatible with my Tex? I really want the cold smoking plate and the wood chip insert, but I wouldn't mind picking up the turkey tray and... well... just about anything and everything. Honestly I am just so damned excited to have a smoker other than my POS CharBroil that died.
 

dr k

Master of the Pit
OTBS Member
2,600
528
Joined Mar 22, 2013
I mentioned in my intro post that I lucked into a Smokin Tex 1400 this past weekend. I just ordered a wood box and it should be here Saturday. While I was looking around for best prices, I noticed that Smokin-It accessories look to be identical but a little bit cheaper.

I scour eBay, Craigslist, and FB Marketplace frequently. If I were to see some Smoking It stuff, would it be compatible with my Tex? I really want the cold smoking plate and the wood chip insert, but I wouldn't mind picking up the turkey tray and... well... just about anything and everything. Honestly I am just so damned excited to have a smoker other than my POS CharBroil that died.
@old sarge has a lot of knowledge on Smokin It, Smokin Tex and Cook Shack. If he misses this thread, you can pm him a conversation.
 

old sarge

Master of the Pit
OTBS Member
★ Lifetime Premier ★
2,550
430
Joined Nov 26, 2012
My best hunch is that the cold smoke plate and turkey tray and chip screen 'should' work. The shelves/racks on the 1400 are the same size as the SI model 2 that is 14 1/2" square per each site so the cold tray for model 2 should fit. Take a moment and contact Smokin-it for dimensions before ordering.
 

Norwester55

Meat Mopper
SMF Premier Member
255
225
Joined Jun 1, 2018
You might look into getting an A-MAZE-N pellet tray for cold smoking for 1/2 the price VS the cold smoke plate because it burns much cooler. Using the Smokin It/Tex burner even adjusted low enough to just barely make smoke creates a lot of heat and these things are very well insulated. Even with the pellet tray burning dust I'd have to put frozen water bottles in mine to smoke cheese if the outside temps are over 50 degrees.
 

mneeley490

Master of the Pit
OTBS Member
SMF Premier Member
2,668
765
Joined Jun 23, 2011
I don't think an AMAZEN pellet tray would work in one of these, as it needs a constant supply of fresh, oxygenated air to stay lit. I remember reading years ago about someone drilling holes in the bottom of his smoker to make it work, though.
 

old sarge

Master of the Pit
OTBS Member
★ Lifetime Premier ★
2,550
430
Joined Nov 26, 2012
I cannot speak for SmokinTex (there are postings illustrating the drilling and the results. I can tell you from other sources that many owners of the Smokin-It line have successfully used Amazen products with no smoker modification. Both brands are similar in function. Why one brand would work and not another I cannot say. It could be insufficient air flow, incomplete lighting the pellets or sawdust, or maybe a little of both.
https://www.smokingmeatforums.com/t...wners-out-there-help-me-get-tbs.133283/page-3
 

Norwester55

Meat Mopper
SMF Premier Member
255
225
Joined Jun 1, 2018
I don't think an AMAZEN pellet tray would work in one of these, as it needs a constant supply of fresh, oxygenated air to stay lit. I remember reading years ago about someone drilling holes in the bottom of his smoker to make it work, though.
I use one in my Smokin-It with no mods or holes drilled. Some use a small aquarium air pump to feed air thru the grease drain hole but I haven't any seen need for it.

eta OK I read the thread and old sarges post and see what you mean. It doesn't make sense that it works in one and not the other. Maybe an air pump would work in that case.
 
Last edited:

marriedman

Newbie
15
3
Joined Sep 3, 2019
Thanks for chiming in guys. If not for the fact that I have a pretty large selection of wood chips on hand, I probably wouldn't worry about the chip insert and just switch over to chunks.

Old Sarge, thanks for link also. Good reading.
 

Hot Threads

Top Bottom
  AdBlock Detected

We noticed that you're using an ad-blocker, which could block some critical website features. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.