or Connect
SmokingMeatForums.com › Forums › Smoking Supplies & Equipment › Electric Smokers › Pre seasoning new MES 30" - heats up but I don't see smoke
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Pre seasoning new MES 30" - heats up but I don't see smoke

post #1 of 3
Thread Starter 

Hi guys, I am new to smoking. Recently purchased a MES at home depot (display model) for $149 w/ remote and glass window. Anyways, I am pre-seasoning the smoker at 275 for 3 hours and just added less than a handful of chips at the last 45 minutes according to the instructions. 


At 1.5 hours, the temp actually got up to 186 but I closed the vent 75% and the temp went down drastically. I then re-opened the vent again to 100% and it maintained a temperature of 170-172. Everything is heating up but I cannot see any smoke!?!? I am in Washington D.C. and outside temperature is at 39 degrees at night. 


What am I doing wrong? 

post #2 of 3

I just got my first electric a MES 40 a few days ago.  Get a $20-30 digital thermometer with the probe on the long lead, stick it inside somehow on the middle tray so the metal probe isn't touching the metal racks.  fire the smoker back up and compare temps on the unit vs the external thermometer.   From what I read these units are all over the place; some you set the smoker to 200 and its really 175, or some its 225 seems to be the luck of the draw.  also use the units meat probe and compare temps too.  Maybe yours isn't getting up to temp very well?


What kind of chips are you putting in there; fine shredded dust like, coarse chips about the size of a quarter to silver dollar?   Use them dry, don't wet them.  Last night that's all I did was dry run the smoker trying different chip types, amounts, wet or dry, etc. to prepare for my turkey smoke tomorrow am.   Mines set to 275 right now for the turkey tomorrow.  the MES display was around 265-270/271 on ave for the 2 hours I was playing with it, the meat probe was no more than +/- 8 deg from what the operating temp said on the display, and my external probe was only a few degrees higher than the display(s) on the MES.  268-278 was the most I saw on it... so it seems either they somehow got the MES running better or I got a decently accurate controller on mine.


I found that the fine dusty like chips smoked up fast and didn't last more than 15 minutes (all of my tests I only filled the hopper flush with the cutout on the tube, so 180 degrees worth of the tube if that makes sense.  Also note, mine has the smaller ash tray (half sized, other side is flat with a riveted on cover) and the hopper tube is capped off on the middle so you can only load half the tube and I believe they made a retrofit for a double size ashtray and matching tube.  What does yours have?   The most consistent smoke (not crazy dense and not very light either) came from the chips, they lasted 22-24 minutes until smoke stopped, BUT when I looked in the tube they were a pile of black with only the edges faintly glowing, aka not making any smoke really, so I am not getting a full burn, somethings blocking the air coming in I believe.


When you look in the tube what do your chips look like they are doing?

post #3 of 3
I put 2 handfuls of chips in during the last hour (45 minutes I find isn't long enough) and left the vent wide open the entire time. Temp got up to 290!!! But I opened the door and brought it down. Anyways. Try adding more wood. It's going to be a really light smoke that judges look for since its a temperature stable electric machine and you're only burning wood. Not a lot of variables to create a heavy smoke. Also. I heard of people throwing in a briquette in there too (I'm going to try that tonight to get a good smoke ring on my brisket) and others use wet wood chips. I just double up on dry chips and works fine.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Electric Smokers
SmokingMeatForums.com › Forums › Smoking Supplies & Equipment › Electric Smokers › Pre seasoning new MES 30" - heats up but I don't see smoke