New Smoker from Upton

Discussion in 'Roll Call' started by hophead, Jun 8, 2008.

  1. Hi - I'm a new guy. I think I'll be using this forum quite a bit to help get me started.

    Just bought a 30" Masterbuilt Electric Smoker (see, I've already learned that it's referred to as MES) and tried it yesterday for the first time for baby back ribs. I followed the recipe that came with the smoker -- basically 4 1/2 hours at 225. While the ribs were tender, they were nowhere smoky enough. I couldn't seem to get the chips to start smoking. What am I doing wrong? Could it be that I didn't place the smoker tray properly? I was able to load it fine, but every time I checked the chips, they were just sitting there in the tray, uncharred, with no smoke. Temperature was fine.

    BTW, when I pre-seasoned it per the instructions at 275, same thing - almost no smoke and the chips never turned to ash.

    Thanks in advance!

    Hop Head
     
  2. pineywoods

    pineywoods Smoking Guru Staff Member Administrator Group Lead SMF Premier Member

    HopHead welcome to SMF. I don't know much about your smoker but I'm sure someone that does will be around. May I suggest taking Jeff's 5 Day Ecourse its full of good info and its free. Theres lots of good info in the threads too but if you don't find what your looking for just ask and someone will try to help. Have Fun and Happy Smoking
     
  3. sumosmoke

    sumosmoke Master of the Pit OTBS Member SMF Premier Member

    Welcome to SMF, HopHead. Congrats on your new rig, lots of people here have them and will be along shortly to help ya diagnose what went wrong.

    Piney offers great advice regarding the eCourse, can't go wrong with it and it's FREE. Look forward to hearing about your future smokes.
     
  4. Thanks Pineywoods!

    I'll take your advice, wait for replies and will also be signing up for the e-course.
     
  5. richoso1

    richoso1 Smoking Guru OTBS Member SMF Premier Member

    Welcome to the SMF. I'm not familiar with your MES, but I'd check the cabinet temp with a calibrated therm and also look into how your getting circulation of air in that puppy.
     
  6. meowey

    meowey Master of the Pit OTBS Member SMF Premier Member

    Welcome to SMF! Enjoy the forums!

    Take care, have fun, and do good!

    Regards,

    Meowey
     
  7. ronp

    ronp Smoking Guru OTBS Member SMF Premier Member

    When loading the chips did you turn the thing to dump the chips? You have to rotate it to do that.
    Hope this helps.
     
  8. Thanks RonP. Yup, I did that. I'm thinking that maybe I didn't have the chip holder positioned properly - maybe the base of the pan was not touching the heating element or not close enough?

    After my post yesterday I made those smoked baked beans (which, by the way, were delicious - best I have ever had) and this time I got plenty of smoke at 225.

    So I am not sure what I had done wrong the first time.
     
  9. gooose53

    gooose53 Smoking Fanatic SMF Premier Member

    Welcome to the SMF!! See, you are only here for a short time and already getting good info. That's the way it is here on the SMF!
     
  10. smokin out the neighbors

    smokin out the neighbors Smoking Fanatic SMF Premier Member

    Welcome to the forum. There are lots of friendly folks around here with tons of knowledge and ideas. Just browse through the threads and check out anything that catches your eye. Be sure to throw your two cents in anytime you can.
     
  11. seboke

    seboke Master of the Pit OTBS Member SMF Premier Member

    Welcome to the SMF hop head. Careful, you may find yourself tuning in to the forum for your nightly entertainment!
     
  12. kookie

    kookie Master of the Pit OTBS Member

    Welcome to the site.................Glad you got your problem figured out...............
     

Share This Page