HELP! - MES not generating smoke

Discussion in 'General Discussion' started by smoking in ft. collins, Apr 10, 2014.

  1. Hello,

    I have a new Masterbuilt Electric and am using it for the second time. I reported that it did not generate much/any smoke the first time I used it and was told NOT to soak the hickory chips.

    Today I have it fired up and it is sitting at 220* with DRY chips and there is no smoke coming out.

    The chips are in the pan provide by the MFG and the pan sits in a grate but does NOT touch the heating element.  In fact the pan is about half an inch above the element.

    Any ideas???

    I am ready to fire up my charcoal smoker.
     
  2. john kelly

    john kelly Fire Starter

    i had same problem it sucks!  heres what i did  i started using wood pellets they work way better than chips.   if it still dont smoke you need to use a propane torch to start them.. heres where i buy my pellets  http://www.cookinpellets.com/
     
  3. darwin101

    darwin101 Meat Mopper

    If your turning the loader all the way and still no smoke I would say to call Masterbuilt.

    Monday – Friday 8:00 -5:00 EST
    Phone: 800.489.1581
    Fax: 706.660.8022
     
  4. bearcarver

    bearcarver Smoking Guru OTBS Member

  5. Yes, sorry for opening two threads.  I was in the "heat of battle" and was not getting a lot of action.  Of course it was 1:30 PM MST on a Thursday!
     
  6. When I look at  the vent on my MES40 (2012 version), I always have a nice thin blue smoke.  When I open the door, I get blasted with smoke.  If you are not getting blasted with smoke when you open the door, I would assume your heating element is not working correctly.  Contact Masterbuilt.
     

Share This Page